Kua Ultras beste fjellturtips – utsiktspunkt i Gildeskål

Den beste måten å oppleve et sted på, er med tips fra de lokale, som kjenner stedet. I Nordland er det uendelige turmuligheter, den ene mer spektakulær enn den andre. Hva velger du når du må begrense deg?

Vi har spurt en som virkelig kjenner nærområdet i Gildeskål, ultramaraton-løper Roald Frøskeland. Han har brukt utallige timer i naturen, i skogen og fjellet, på traktorveier, stier – og langt utenfor alle stier. Og siden han løper, får han dessuten sett mer på en dag enn de fleste av oss andre dødelige.

Roald Frøskeland er arrangør av Kua Ultra, et 70 km langt løp med start og målgang i Storvik, sør i Gildeskål. Her får du hans beste turtips i området.

Kua, også kalt Finneskua eller Finnesfjellet (506 moh)

Start på parkeringa på Finnes. Kartlink her.

Her ser du skilt mot Finnesjuran, følg det langs hagegjerdet og du finner stien.

Herfra går det bratt opp i starten og du får fort høydemeter og fin utsikt. Om du vil ta en rast før Finnesjuran, er det et par steder å stoppe som også har fin utsikt.

Cirka halvveis kommer du til fjellformasjonen Finnesjuran, som de senere årene har blitt en Instagramspot. Det blir ikke feil å ta bilde her og dele med verden.

På toppen av Finneskua har du spektakulær 360 graders utsikt. Mot øst ser du ned til idylliske Storvikbukta. Mot vest ser du havet og Lofoten på en klar dag – dette er et perfekt sted å oppleve midnattsolen som ikke går ned.

Turen er middels tung, med noen bratte partier, men fullt mulig for alle småbarnsfamilier.

Lengde ca 3,5 km
Tidsanslag ca 3 timer t/r

Foto: Roald Frøskeland

Kobben (480 moh)

Start på Storvikskaret. Kartlink her. 

Følg skiltene opp mot Lappsteinan. Fra Lappsteinan tar du til høyre og går langs fjellryggen opp til toppen.

Vel oppe belønnes du med fantastisk fin utsikt til Storvik, ned til den 1,5 km lange hvite stranda der, og ut mot Finnes, Finnesjuran og fjellet Kua (Finneskua) – som har gitt Kua Ultra navnet sitt.

Går du fra parkeringsplassen på Storvikskaret er dette en lett tur, med maks uttelling på utsikt.

Om du vil ha en lengre tur, kan du starte nede i Storvik, ved butikken. Gå nordover langs Rv17 mot Storvikskartunnelen, og følg så den gamle sikk-sakkveien opp til Storvikskaret. Herfra er veien som beskrevet over.

Foto: Roald Frøskeland

Spannstinden (753 moh) 

Start inne ved Skromdalen kraftstasjon i Mevik, litt sør for Storvik. Derfra følger du skilting mot Skromdalen og Spannstinden.

Starten har en litt brå stigning opp Skromdalslia. Du kan ta en pust i bakken på vei opp, og unn deg en stopp og ta inn utsikten når du kommer på kanten av Skromdalen. Her kan du se utover Mevik og Grimstad.

Du følger stien videre mot Spannstinden, og på veien passerer du fine fiskevann. På toppen får du fantastisk utsikt alle retninger!

Turen starter nesten fra havnivå, og du må transportere deg på egne ben opp til 750 moh. Men til hjelp er det fin sti og jevn stigning hele veien.

FOGG har oppkalt en egen lue etter denne fjelltoppen. Se Spannstinden HER

Foto: Roald Frøskeland

Hva er Kua Ultra?

I juni 2022 ble ultraløpet Kua Ultra arrangert for 2. gang. Løpedistanser over 42 km (vanlig maraton) kalles ultraløp, og fjellet Kua den siste toppen som bestiges i løpet. Derav navnet. I tillegg til den 70 km lange ultramaraton-distansen, løp noen 21 km eller barneløp.

Både 21 km og 70 km var i terrenget og løperne fikkseg noen høydemeter på turen. Begge løpene gikk over Kobben og Finneskua, og startet og avsluttet i Storvika. Les om turen til Finneskua lengre opp i artikkelen.

Følg Kua Ultra på deres Instagram HER for mer informasjon, kanskje du vil delta i 2023?