Det mamma lærte meg

Mamma har lært meg å tro på meg selv, og at jeg er viktig, bare ved å være meg. Hun er ikke den som stiller seg fremst, eller som ytrer sin mening høyest, men hun har ikke latt det påvirke hvordan hun har oppdratt, viser det seg, tre veldig selvstendige jenter. Mamma har vært på forestillinger jeg har deltatt i, innlegg jeg har holdt, og prosjekter jeg har vært med på. Etterpå har hun sagt at hun er veldig stolt av meg, men at hun i hemmelighet også var kjemperedd for at det skulle gå galt. Det viktigste er at hun aldri har overført den frykten til oss.

Kreativ barndom

Mamma gikk på Husflidskolen og er dyktig til å sy, og mantraet hun alltid jobber etter er at det skal være like fint på baksiden, som på fremsiden. Da vi var små, sydde hun mye fint, og vi var stadig vekk i matchende antrekk. Det gikk en stund før jeg forstod at ikke alle mødre satt oppe kveld etter kveld i førjulstiden for å sy julekjoler etter deres døtres ønsker. At vi fikk lov til å bruke av stoffet hun hadde samlet, og til tross for at Pfaff-symaskinen innimellom ble brukt som piano og måtte på reparasjon, og lov til å boltre oss på syrommet. Denne friheten tror jeg i stor grad er grunnen til at vi alle tre døtrene har en forkjærlighet til det kreative. Det eneste som var en absolutt no-go, var å bruke stoffsaksa på noe annet enn stoff!

Gode råd til en tenåring

Da jeg var 16 år flyttet jeg til Bodø på hybel og på flyttelasset sendte mamma med meg noen ganske enkle regler. Nå i ettertid ser jeg at det er disse retningslinjene jeg fremdeles følger. Den første var at jeg ikke under noen omstendighet fikk flytte sammen med en kjæreste i løpet av videregående. Jeg skulle ha min egen plass til mine ting, og være ansvarlig for det. Det andre var at jeg skulle ha kontroll på min egen økonomi og vi satte opp budsjett slik at jeg skulle vite hva jeg hadde å rutte med, og med det ha frihet til å velge. Det tredje var at mamma oppfordret meg til å prioritere å ha egne venner, selv om jeg hadde kjæreste. Hun fortalte om sine venner fra ungdomstiden, og at de vennskapsbåndene vi knytter som ung ofte er evigvarende. Det fjerde var at hun sa jeg måtte ta meg tid til å pleie mine egne interesser. Til å gjøre ting for meg selv, og utvide horisonten min.

Mammas råd:

  • Bo alene, ha din egen plass med dine ting, og ta ansvar for det.
  • Lag budsjett og ha kontroll på egen økonomi, da vet du hva du har å rutte med – det gir frihet til å velge.
  • Prioritere egne venner selv om du har kjæreste. Vennskapsbånd vi knytter i ungdomstiden varer ofte livet ut.
  • Ta deg tid til å pleie egne interesser, gjør ting for deg selv og utvide horisonten din.

Trygge barn blir selvstendige voksne

Jeg mener at vi som samfunn må legge til rette for at jenter er selvstendige, tar plass, har en stemme og lar den bli hørt. Når jeg ser på disse retningslinjene mamma innførte, så tenker jeg at det er en «lett» måte å bygge selvstendige jenter. For det er det de har gjort, mamma og pappa. Det var det som var målet, og det har de klart. Jeg hadde aldri vært her jeg er i dag uten den støtten og styrken de har gitt meg. 

Takk for visdommen og gratulerer med morsdagen, kjære mamma – og alle andre mødre som bygger selvstendige og sterke barn.