Slik vasker du ull

Det oppstår ofte usikkerhet rundt vasking og behandling av ulltøy. Den største frykten er gjerne å krympe et favorittplagg i vask, og mange er redde for å ødelegge materialet og egenskapene til ullklærne. Om du lurer på hvordan ull skal vaskes og behandles bør du følge godt med her. 

Luftig av ullklær

Ull er et protein, noe som gjør at det ikke absorberer fukt på samme måte som en vanlig tekstilfiber. I tillegg har ull har bakteriehemmende egenskaper som hindrer svettelukt. Dermed trenger du ikke å vaske plagget så ofte, men kan heller lufte ullplaggene dine. Denne metoden er både tid-, energi- og miljøbesparende, for du slipper å bruke vann og strøm. 

Etter bruk trenger du bare å ta av deg ullklærne og henge dem opp. Dette bevarer ulla og lufter vekk lukt fra plaggene. Etter lufting er det bare å ta det på seg igjen, og nyte en dag i byen, på fjellet eller sjøen. Prinsippet gjelder uansett om man har brukt ullplagget som hverdagstøy eller hatt en god treningsøkt i det. 

Tre fordeler med å lufte ulltøyet:

  1. Ullproteinene blir bevart, noe som gjør at plaggene fortsatt holder like godt på varmen.
  2. Det er tidsbesparende, da du bare trenger å henge det opp.
  3. Du sparer miljøet for vann og strøm. 

Håndvask av ulltøy

Om lufting av ullklærne ikke er tilstrekkelig vil det beste for ulltøyet være å vaske det for hånd. Dette er også mye enklere enn du tror, det eneste du trenger å gjøre er å skylle plagget i lunkent vann med litt vaskemiddel tilpasset ull. 

Pass på så du ikke drar for mye i plagget, da dette kan strekke ut og ødelegge egenskapene. Du må heller ikke gnikke for mye i materialet, da dette skader fibrene og gjør at ullplaggene ikke holder så godt på varmen lenger. Etter vask presser du vannet ut av plagget, ikke vri. Den beste måten å tørke ullklær på, er å la plagget ligge på en flat overflate, gjerne på en håndduk. Når ull tørker flatt, hjelper det plagget å beholde formen lenger. 

Maskinvask av ullklær

Dersom du likevel ønsker å vaske ullplagget i vaskemaskin må du bruke et vaskeprogram for ull. I tillegg bør du bruke en klespose da sentrifugen og tromlingen i vaskemaskinen er skadelig for materialet og kan ødelegger ulla. 

Det er også viktig å bruke et vaskemiddel som er beregnet til ull, og husk å ikke bruke skyllemiddel. Vasketemperaturen skal heller ikke være for høy, 30 grader er nok for å vaske rent ullklær. Dersom temperaturen er høyere enn dette vil klærne krympe i vask og bli ødelagt. 

Hjelp til vasken

Vi har god erfaring med vasking av ull, og kan hjelpe deg dersom du lurer på noe. Vi bruker ull i de fleste  av våre produkter og kan hjelpe deg med å finne de rette instruksjonene til akkurat det plagget du skal vaske. Se våre unike ullplagg her, eller ta kontakt med oss på chat eller e-post for mer informasjon og hjelp.

Lykke til!