Våre 5 beste gründer-tips

Alle blir fra tid til annen fristet til å starte sin egen bedrift. Selv mange år før vi startet FOGG Gildeskål pleide vi å si til hverandre; «når vi får vårt eget klesmerke, da skal vi …». Den spiren som meldte seg hos oss, ga ikke slipp. En gründergnist kan gjerne sammenlignes som et ugress, det lar seg sjeldent stagge. Har du det, så må du prøve.

Vær åpen og nysgjerrig på verden

En idè om et konsept eller en bedrift kommer gjerne snikende. Den slår rot før du vet det er en bedrift du planlegger. Ofte kan det føles rart å skulle invitere noen inn for å fortelle om ideen, siden det kan føles skjørt. 

Det beste du kan gjøre er å snakke med folk, være åpen om idéen, og lytte til råd. Noen ganger er det ikke de rådene du vil ha, andre ganger er det spot-on og et perspektiv du ikke ville kommet frem til på egen hånd. Du velger selv hvilke råd du skal følge, men det er viktig å lytte. Er idéen og konseptet ditt godt nok, vil det ikke la seg kopiere, og mest sannsynlig er det ingen andre som brenner så sterkt for ideen som deg. Gründeridéen er trygg. 

Vær raus

For mange gründere starter prosessen med et konkret produkt eller problem som skal løses. Hvis du ikke får en flying start, og kan ansette noen til å hjelpe med den daglige driften eller i produksjonen, kan du til tider finne deg selv i en tilstand av å ikke gjøre noe av det som var grunnen til at du startet bedriften. Det kan være frustrerende, men det går over. Bedriftsnettverk og inkubatorer for nyoppstartede bedrifter er der for å hjelpe. Bruk dem. 

Det kan være god trøst å kjenne noen som har hatt samme utfordring, og som du vet du kan ringe å spørre. Vi har ønsket å dele våre erfaringer med andre gründere, og ser kun på det som en styrke. Men for at noen skal dele, må du være villig til å være åpen selv. 

Våre 5 beste tips for å bli gründer:

  1. Test ut idéen din så godt du kan, før du starter. 
  2. Del dine erfaringer med andre og lytt. 
  3. Sørg for å ikke gå på akkord med egen overbevisning. 
  4. Behold nerven i prosjektet. 
  5. Forvent å måtte jobbe hardt. 

Hardt arbeid gir resultater

Som gründer må du være forberedt på å jobbe hardt for å lykkes. Ofte kan det gå år før du ser det ønskede resultatet, og innimellom har vi lurt på om vi burde fortsette. Både å se seg tilbake hvor du har vært, og å ta en situasjonsanalyse av hvor du er, er nødvendig fra tid til annen. 

Du må stadig lære nye ting, og du vil ofte befinne deg utenfor komfortsonen. Du lærer å stole på deg selv og må øve opp «is i magen» for å ha tid til å se om en avgjørelse er riktig. 

Det som til stadighet slår oss er at vi, gjennom å være bedriftseiere og -utviklere, får møte og samarbeide med spennende mennesker, får reise og oppleve mye som ikke andre med fast jobb får. Vi får legge premissene for vår egen fremtid, og hvordan vi ønsker at vårt avtrykk skal være.

Ta gjerne kontakt med oss i FOGG Gildeskål

Vi startet FOGG Gildeskål med ei håndstrikket lue. Det er ikke den letteste måten å starte et klesmerke på, men vi har bygget sten på sten, og sitter med både mye erfaring og fine kontakter. Hvis du skulle ønske å starte for deg selv, og tenker at det er interessant å ta en prat med oss, så ta gjerne kontakt på e-post!


Kontakt oss