Få gratis frakt på alle ordre og pakken levert hjem til deg

Følg oss på

5 tips til en bærekraftig garderobe

Bærekraft handler om at fotsporene vi etterlater oss ikke skal ha negativ virkning på generasjonene som kommer etter oss. Motebransjen og klesindustrien bidrar dessverre til mye avfall og utnyttelse av natur og mennesker, men noe må vi ha på oss – og for mange er klær en måte å uttrykke seg, og være kreativ på. Så hva kan du egentlig gjøre for at garderoben din skal bli mer bærekraftig? Her deler vi våre tips!

1. Kjøp klær av god kvalitet

Ved å kjøpe klær av god kvalitet vil plaggene vare lenger uten å bli slitt. Du trenger ikke bytte ut klærne du har så ofte, og dermed kaster du mindre. Siden du ikke lenger kaster så mye klær trenger du heller ikke kjøpe nytt så ofte. Dette er en evig runddans, og bunnlinjen er at du faktisk ender opp med å spare penger og miljøet ved å bruke litt mer på klær av god kvalitet.

2. Tenk slow fashion når du handler

Begrepet slow fashion oppsto som en motvekt til moteindustriens produksjon av stadige nye kolleksjoner. Denne rundgangen av kolleksjoner kalles «fast fashion», og går ut på at noe er trendy en kort periode og så byttes det ut. Slow fashion fokuserer derimot mer på produkter og plagg som er tidløse og trendy over tid.

Målet med slow fashion er å redusere forbruket og produksjon av klær. Tidløse, klassiske plagg av høy kvalitet kan du bruke i mange sesonger og anledninger, og det er et godt sted å starte om du vil ha en mest mulig bærekraftig garderobe. Ved å fylle opp klesskapet med klær som varer lenge, og som ikke går av moten, trenger du ikke å bytte ut plaggene like ofte. Samtidig reduserer du miljøavtrykket, energien og pengene du bruker på klær!

3. Kjøp kortreiste eller fair trade-produkter

Et annet tips for grønn mote og en mer bærekraftig stil er å finne ut hvor produktene blir produsert. Det er ikke til å dytte under en stol at klær som blir fraktet over store avstander ofte har et større miljømessig fotavtrykk og er mindre miljøvennlig.

Når vi tenker på bærekraftige klær er det spesielt tre poeng vi ønsker å trekke frem, det er:

  • Klærne må være produsert under etiske arbeidsforhold
  • Helheten av plaggets miljøpåvirkningen skal være minimal
  • Dyrevelferd til sauene som produserer ullen skal være god


Vi bruker norsk ull i noen av plaggene våre og produksjonen skjer i Europa under trygge arbeidsforhold, og plaggene blir dermed ikke fraktet så langt.

4. Velg klær som er laget av naturfiber

Plaggene våre er laget av naturmaterialer som ull, og dette er et bevisst valg fordi det er et naturprodukt som ikke blir fremstilt syntetisk. Syntetiske materialer tærer på miljøet da de må skapes og lages av mennesker, mens ull finnes naturlig på sauen. Den norske sauen går ofte på beite og spiser gress som ellers ikke ville blitt brukt til noe.

Alle klær slipper mikrofiber ved produksjon, bruk og vask. Dette kan være et problem når disse til slutt havner i naturen, ofte i havet. Syntetiske mikrofiber brytes ikke helt ned, og de forsøpler og skaper miljøproblem der de kan spises av fisk og annet. Naturlige fiber fra ull, bomull, hemp og lignende er nedbrytbare og vil med tiden forsvinne.

5. Velg klær som passer deg og som du digger

Passform og farge er viktig uansett hvilket plagg det er snakk om. Enten det er en bukse, en enkel t-skjorte eller en lue kommer du til å like det bedre og bruke det mer om plagget sitter bra og fargen kler deg. Disse plaggene kan du ofte bruke i mange anledninger og det reduserer antall plagg du har i garderoben.

Finn ut hva du liker og hva føler deg bra i, og når du ser det riktige plagget vil du gjenkjenne følelsen av «Denne, den er for meg!». Det er nemlig plaggene du virkelig liker, som du bruker ofte og har lenge, som er de gode investeringene for deg og for miljøet.

Vi hjelper deg med garderoben

For flere gode tips til en bærekraftig garderobe kan du ta kontakt med oss på e-post eller chat. Vi tenker helhetlig i utvikling av kolleksjonene våre, og i stedet for å lage helt nytt design flere ganger i året har vi en gradvis utskifting av farger og modeller ut fra kundeønsker, trendbildet og inspirasjon. Derfor finner du ikke sjokk-salg eller dumpede priser hos oss.

Motebransjen er kompleks og det er utfordrende å holde oversikt over alle deler av selv en liten produksjon, så vi jobber kontinuerlig med å vurdere gode løsninger for å være et bærekraftig alternativ og en motvekt mot fast fashion.